Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Légyszíves kattints IDE és nézd meg a kisfilmet, hogy segíts nekem egy videopályázatot megnyerni!

Őz

ŐZGIDA

ŐZ

LEGELÉSZŐ ŐZ CSAPAT

ÉLŐHELYE:

Európa nagy részén megtalálható, bár a legtöbb szigetről hiányzik. A sűrű aljnövényzetű erdőket kedveli, de majd minden olyan területen mezőkön megtalálható, ahol elég búvóhely áll rendelkezésére.

TULAJDONSÁGAI:

Bundája nyáron ragyogó vörösesbarna és rövid szőrű, télen szürkésbarna és hosszú szőrű. Faltükre feltűnő, fehér farka szinte láthatatlan. Hosszú szőrökkel fedett füle viszonylag nagy, belső felén fehéres. Szája fekete. A kifejlett bak testhossza körülbelül 1,2 m, vállmagassága a 76 cm, testtömege 16-32 kg. A suta kisebb, maximálisan 21 kg lehet. Rózsatője széles, agancsa 3, ritkábban 4-5 ágú.

SZAPORODÁSA:

A párzás előtt a bak a fején levő illatmirigy váladékával megjelöli a kiválasztott területet. Nyár végén, főként augusztusban párzik. Az üzekedés alatt a bak körbe-körbe kergeti a sutát, és közben úgynevezett boszorkánygyűrűt taposnak ki. A megtermékenyített petesejt beágyazódása 3 hónapig nem történik meg. A suta sűrű bokros területen, május-június során hozza világra a fehér pettyekkel díszített bundájú őzgidákat. A gidák 2 hetes korukban anyjukkal együtt csatlakoznak a bakhoz, és családi kötelékben élnek a tél végéig, amikorra a kölykök függetlenné válnak.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Bokrok, fák levelével, fővel, gombával, erdei gyümölcsökkel táplálkozik. Kis fák hajtásainak megrágásával néha komoly károkat okoz. Testsúlyának 3-4%-ával megegyező táplálékot fogyaszt el naponta. Ürüléke ovális alakú, fekete színű és körülbelül 1,5-2 cm hosszú.

                                                                                                                                                                       

Görény 

GÖRÉNY

GÖRÉNY

ÉLŐHELYE:

Európa nagyrészén, elsősorban az erdős területeken fordul elő. Gyakran az emberi települések közelében is megjelenik.

TULAJDONSÁGAI:

Bundája dús, hosszú szőrű, sötétbarna alapszínű, hasán sárgás foltokkal. Színvariációk, világosabb vagy vörösebb példányok is előfordulnak. Kicsiny füle és szeme között valamint az orra körül fehér vagy sárga folt húzódik. Megnyúlt teste hengeres, lába rövid, nyaka hosszú. Anális mirigyének a váladéka kellemetlen szagú. A hímek kissé nagyobbak a nőstényeknél. A hím testhossza körülbelül 41 cm, farka 18 cm,testtömege elérhet a 2,5 kg-ot.

SZAPORODÁSA:

Márciusban vagy áprilisben párzik. A vemhességi ideje 6 hét. Évente egy alkalommal 3-8, vak, fehér szőrű kölyköt ellik. A fiatalok őszig az anyjukkal maradnak.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Rágcsálókkal, üreginyúllal, békákkal, hüllőkkel, madarakkal, tojással táplálkozik. Néha a baromfiakat is megöli. Több állatot is megöl, mint amennyit megeszik. Éjszaka vadászik. Zsákmánya megtalálásában főként szaglása segíti. Jól mászik és úszik. Télen elhagyatott épületekbe is behúzódik.

                                                                                                                            

Mezei pocok

MEZEI POCOK

MEZEI POCOK

ÉLŐHELYE:

A Brit-szigetek kivételével Európaszerte elterjedt faj. Elsősorban a mezőgazdasági területeken, legelőkön, gyümölcsösökben fordul elő. 

TULAJDONSÁGAI:

 Bundája felül sárgásbarna vagy vörhenyes árnyalatú, alul világosabb. Farka majdnem egyszínű. Füle apró és csupasz. 30-45 mm-es farka nélkül körülbelül 83-120 mm hosszúságú. Tömege 14 és 46 g között mozog.

SZAPORODÁSA:

 Március és október között évente 2-3 vagy még több alkalommal szaporodik. Vemhességi ideje 21 nap. Egy-egy alkalommal 4-7 kölykök fial, amelyek körülbelül 1-3 g-osak, csupaszok és vakok. Az ötödiknapon azonban már szőr sarjad a hátukon. Szemük egy héttel születésük után nyílik ki. Az elválasztásra a 17. és 20. nap között kerül sor. A nőstények azonban már 13-21 napos korukban ivarérettek, és a felnőtt hímek már ekkor befedezik őket. Élettartamuk a szabadban fél év körülire tehető, fogságban azonban akár három évig is elélnek.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Tápláléka: hajtások, gyökerek, magvak, kultúrnövények, gabonaszemek csírái. Időnként rendkívüli módon elszaporodnak (pocokinvázió). A földalatti fészkeket járatok kapcsolják össze, sőt még a hó alatt is készítenek járatokat. Télire táplálékot is felhalmozna.

                                                                                                                                

Mezei nyúl

MEZEI NYÚL

VEREKEDŐ MEZEI NYULAK

ÉLŐHELYE:

 Európában a hűvösebb északi és a magasabban fekvő részek kivételével minden élőhelyen megtalálható, de a nyíltabb lomboserdőket, a mezőgazdasági és füves területeket részesíti előnyben.

TULAJDONSÁGAI:

Jóval nagyobb mint az üregi nyúl, testhossza 40-75 cm, testtömege 1,3-6 kg között mozog. Hosszú lábaival hatalmasakat ugrik. Farka vagy "bokrétája" (35-120 mm) felül fekete. Füle relatíve nagyobb mint az üregi nyulé. Alapszíne a jellegzetes vadszín, a barnának és sárgának a keveréke. 

SZAPORODÁSA:

 Nem készítenek vackot, csak kis mélyedést kaparnak maguknak. Gyakran gyűlik össze több állat egy helyen, főkent tavasszal, amikor a bakok egymással csatáznak vagy a nőstényeket kergetik ("Bolond, mint a márciusi nyúl"). Évente 3-4 alkalommal 1-9 kölyköt szül. A nyúlfiak már szőrösen és nyitott szemmel jönnek a világra. Másnap már futnak, egy hét elteltével pedig már elválasztja az anya őket.

KIS NYUSZIK

TÁPLÁLKOZÁSA:

Főként éjszaka táplálkozik. Füvekkel, lágyszárúakkal, termésekkel, fák kérgével, hajtásával táplálkozik. A fák és vetemények károsításával jelentős kárt tud okozni, de vadászati értéke ezt kompenzálja. Fájdalomkor mély dörmögő hangot hallat.

                                                                                                                             

Ürge

ÜRGE

ÜRGE

 

ÉLŐHELYE:

Európában két ürgefaj él: gyöngyös ürge és a közönséges ürge. Hazánkban csak ez utóbbi fordul elő. Életmódja nagyon hasonlít a prérikutyáéhoz, nappal, főként hajnalban és alkonyatkor aktív. Gyakran hallatja két lábra állva figyelmeztető magas hangú füttyét. A nyílt vidékek lakói, gyakran utak mentén találhatók. Telepekben élnek, a föld alatt kiterjedt járatokat ásnak. A járatokból vízzel szokták kiönteni.

TULAJDONSÁGAI:

Viszonylag rövid lábú és farkú, kis kerek fűlű állatok. Bundájuk színe szürkés-barna, rajta pöttyök nem láthatók. Hasi oldala fehér vagy sárgás-fehér. Testhossza: 192-220 mm, farokhossza: 55-75 mm, testtömege: 240-340 g. Téli álmot alszanak.

SZAPORODÁSA:

23-28 napos vemhesség után évi egy alkalommal 2-13 csupasz, vak és fogatlan kölyköt fial. A kölykök egy hónap elteltével hagyják el a fészket. A nőstények átlag élattartama 3-4 év, a hímeké csak 2-3 év. Maximálisan 10 évig is elélhetnek.

TÁPLÁLKOZÁSA:

A járatokba nagy mennyiségű magvat hordanak pofazacskójukban, így komoly gazdasági kárt okozhatnak ha valahol elszaporodnak. Magyarországon azonban számuk jelentősen lecsökkent.

                                                                                                                          

Vakondok

VAKONDOK

TÁPLÁLKOZÓ VAKONDOK

ÉLŐHELYE:

Három közeli rokon, egymáshoz nagyon hasonló vakond faj él Európában. Nálunk a közönséges vakond található meg. Réteken, legelőkön, kertekben,lombos erdők tisztásain a talaj különböző melységeiben él. Járatokat ás, amelyek elhelyezkedése, szerkezete jellegzetes. Ugynevezett lakást, táplálékszerző "vadászterületet" és összekötő folyosókat készít.

TULAJDONSÁGAI:

Testhossza:11-17 cm, testtömege:60-120 g. Sűrű bársonyos bundája fekete, csak néha csillog ezüstösen. A hasi oldal csak kissé világosabb a hátnál. Egészen kicsi a szeme és a fülkagylója.

SZAPORODÁSA:

A 3-4 g-s 2-9 utód 35-42 napos vemhesség után jön a világra. A szoptatási idő két hónapig tart, az elválasztás 10-12. hónapban következik be. Élettartamuk elérheti a 3-4 évet.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Elsősorban gilisztákkal táplálkoznak, de más talajban élő gerinctelent is elfogyasztanak. Nappal és éjszaka egyaránt aktív. Téli álmot nem alszik, a fagy elől mélyebb rétegekbe húzódik, és a korábban összegyűjtött giliszta készletével táplálkozik. Naponta akár testsúlyának másfélszeresét is képes elfogyasztani. A nagy szárazságok idején gyakrabban lehet látni a talaj felszínén. Ragadozó madarak és kisebb ragadozó emlősok (róka, kutya, menyét) fontos tápláléka.

Vissza a főoldalra

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vakondak@citromail.hu

(Jancsi, 2010.11.10 22:42)

Alszik a földikutya?

sperma babyka

(puncy lyuk, 2010.03.25 14:16)

nekem kellett volna innen valami de semm nincs rajta ezen az állatos valamin!!!!!!!máskor írjatok több dolgot le az állatokról!!!!!!

miközöd hozzá

(zsanett, 2010.03.25 14:14)

nem lehetnee többet írni mert semmit nem toodtam meg sem a mezei pocokról és a nyúlrol!!!!!!nem toomki csinálta ezt de nem ért az állatokhoz az fix!!!!!!!

fivér utca 6

(Futó Sára, 2010.02.22 13:23)

ez a vakond nagyon szépek sokat lehet belőle tanulni

.... .. . . . . . . .. . .. . . . ..

(Eszter, 2009.02.01 15:51)




Nekem nagyon bejön az őzike..

faszjuk

(pinajuk, 2009.01.06 10:55)

a vakopnd mé vak?

Érdekes!!

(az most nem publikus, 2008.11.11 20:24)

Nagyon érdekes az oldalad, nagyon sok mindent lehet belőle tanulni, attól függetlenül, hogy mennyi idős az ember. Nagyon jó az oldal, csak így tovább!!!

ügyes

(iam, 2008.11.10 18:22)

Ügyes vagy!