Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Légyszíves kattints IDE, hogy segíts nekem egy videopályázatot megnyerni!

Angolperje

ANGOLPERJE A RÉTEN

ANGOLPERJE

A tarackbúzával könnyedén összekeverhető. A tarackbúzával szemben a hajtásai és a levelei tömött zsombékot alkotnak. A levél lemeze kiterült, nem tekeredett, a színe üdezöld, fonáki olajzöld, a fénylő napsütésben csillog. LEVELE

A virágzat szaggatott kalász, összetett füzéres füzér. A virágzat lapított. A virágok füzérbe, rendeződnek. A füzérkék fellevele a pelyva. A pelyvalevél alig hosszabb a virágot kívülről ölelő, szintén fellevél eredetű külső toklásztól. A virág másik takarólevele a belső toklász, amely szinte nem is látszik vagy csak a csúcsa bukkan ki a külső toklász fedéséből. A virágban 3 porzó található. A magház felső állású, egy termőlevélből alakul. A termés szem ahol a magra a termésfal ránő.

KALÁSZ

 

 

ÁRVALÁNYHAJ

ÁRVALÁNYHAJ

ÁRVALÁNYHAJ

ÁRVALÁNYHAJ

Karcsú, felálló tőlevelű fűféle. A levél lemeze szürkészöld 2-5 mm széles, hüvelye érdes, csúcsán pillás vagy kopasz. A toklász 20 mm hosszú, szálkája 30-40 cm-es, tollas. A külső toklász háti szőrsora erőteljesebb, mint a többi. A hasi szőrsor a szálka ízesülése előtt 4 mm-rel végződik.

ÁRVALÁNYHAJ

A történethez tudnunk kell, hogy az 1500-as 1600-as években Magyarország török uralom alatt állt, és az itt állomásozó katonák portyáik közben igen sok kis falut raboltak ki. Egy ilyen támadás alkalmával feldúltak egy Gyurity nevű Eger környéki települést is. A szülők a támadás előtt gyermekeiket a közeli erdőbe menekítették, hogy ott húzzák meg magukat a harc befejeztéig. Sajnos a törökök a falut elpusztították, a falu lakosságát leölték. De a gyermekeknek a rejtekhelyen szerencsére nem esett bántódásuk. Őket pár órával később a közeli várból felderítésre kiküldött magyar katonák találták meg a fák között. Miközben a magyarok parancsnoka, Dobó István egy árván maradt kislányt vigasztalt, a gyermek könnyeinek nyomán egy virág bújt elő, melyet a kapitány az árva hajába tűzött.
Ebben az időben sajnos sok gyermek maradt árván, ezért ennek a virágnak Magyarország az őshazája.

 

 

 

BELÉNDEK

BELÉNDEK

BELÉNDEK

BELÉNDEK

30-100 cm magas, mélyre hatoló, vastag karógyökerű két- vagy egyéves növény. Szára csöves hengeres, egyszerű vagy dúsan ágas, enyves, mirigyes szőrökkel sűrűn borított. Tőlevelei nyelesek, 15-20 cm hosszúak, durván fogasak. Rövid, szárnyas nyélbe keskenyedő szárlevelei hosszúkásak, a felsők ülők, többnyire kissé szárra futók, tojásdadok, öblösen karélyosak. Virágai 1 cm-nél rövidebb kocsányokon a murvásodó levelek hónaljában ülnek. A virág 1-1.5 cm hosszú. Korsó alakú zöld csészéje 5 mm széles, háromszögletű, szálkás végű, hegyes fogakkal. Pártája 2-2.5 cm hosszú, piszkos halványsárga, lila színű erekkel. Bíbor-ibolya színű torka kívül mirigyszőrős, belül kopasz, karimája 5 kerek karéjú.

Termése 1.5-2 cm hosszú, 1 cm széles korsó alakú tok, apró dudorokkal. A tok teteje éréskor kupakként leválik. Vese alakú magvai lapítottak, világosbarnák, 1-1.3 mm hosszúak.

 

 

 

BOGÁNCS

BOGÁNCS

KASZAT

HOSSZÚ SZÁRÚ

 

50-300 cm magas, felálló és felső részében ágas szárú. Az egész szár szélesen, egyenlőtlenül tövises-szárnyas. Levelei hosszúkásak, egyenlőtlenűl karéjosak, a szárra és a kocsányra lefutnak, kemény, erős töviseket viselnek, melyek 15 mm hosszúak is lehetnek. A fészekvirágzat 3-5 cm átmérőjű, lapított, gömbös, a szár csúcsán magánosan helyezkedik el. A fészekpikkelyek tüskéshegyűek, elállóak, a párta világosvörös. Termése vöröslő bóbitájú kaszat.

BOGÁNCS

Termése fehéren gyapjas kétéves korában.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ügyes

(iam, 2008.11.10 18:22)

Ügyes vagy!